Multi copii mici se ataseaza de sticlele lor. Pe langa faptul ca ofera hrana, sticlele inseamna si confort si securitate.
Este important ca parintii sa inceapa sa intarce bebelusii in jurul sfarsitului primului an si sa inceapa sa-i faca sa bea din cani. Parintii, de obicei, asteapta sa inceapa tranzitia, cu atat mai mult copiii devin atasati de sticlele lor si cu atat mai dificil poate fi dezvatul. Utilizarea pe o perioada mai lunga a sticlelor poate determina copilul sa bea mai mult lapte decat are nevoie.
Trecerea de la sticla la ceasca poate fi o provocare, dar aceste sfaturi pot face schimbarea mai usoara pentru parinti si copii.
Timpul tranzitiei
Majoritatea medicilor recomanda introducerea unei cani la varsta de 6 luni. La inceput, o mare parte din ceea ce serviti intr-o ceasca va ajunge pe podea sau pe copil. Dar, la varsta de 12 luni, majoritatea copiilor au abilitati de coordonare necesare pentru a tine o ceasca si a bea din ea. Daca alaptati in continuare, puteti continua hranirea bebelusului, dar poate doriti sa faceti acest lucru oferindu-i laptele intr-o ceasca.
In loc sa eliminati sticlele dintr-o data, incercati sa le eliminati treptat din programul de hranire, incepand cu orele de masa. De exemplu, daca bebelusul are trei mese pe zi, incepeti prin eliminarea sticlei de dimineata. S-ar putea sa trebuiasca sa incercati sa ii explicati, spunand ceva de genul “esti acum un baiat mare si poti folosi o ceasca, ca mama”. In timp ce incercati sa eliminati sticla de dimineata, continuati sa ii dati sticlutele dupa-amiaza si seara timp de o saptamana. Saptamana urmatoare, eliminati sticla de la masa urmatoare si, in schimb, puneti laptele intr-o ceasca. Incercati sa faceti acest lucru atunci cand bebelusul sta la masa. In general, ultima sticla care trebuie eliminata trebuie sa fie sticla de seara. Aceasta sticla tinde sa fie o parte din rutina de culcare si este cea care ofera cel mai mult confort copiilor. In loc de sticla, incercati sa oferiti o ceasca de lapte alaturi de cina copilului si sa continuati cu restul sarcinilor de seara, cum ar fi baia, povestea de culcare sau periajul de dintilor.
Mai multe strategii
Iata cateva sfaturi care trebuie pastrate in minte:
Cand copilul foloseste ceasca, laudati-l. Daca bunicul se afla in jur, de exemplu, ati putea spune: “Vezi, Ana este o fata atat de mare ca bea laptele din ceasca!”
Daca copilul este insetat sau infometat, asigurati-va ca hrana este pusa intr-o ceasca sau pe o farfurie. Pe masura ce intarcati bebelusul, incercati sa diluati laptele din sticla cu apa. In primele cateva zile, umpleti-l cu apa si jumatate cu lapte. Apoi, adaugati treptat mai multa apa pana cand intreaga sticla este apa. Pana atunci, probabil ca copilul isi va pierde interesul si va cere laptele delicios care vine intr-o ceasca!