Stresul este o problema comuna pe care toti oamenii o experimenteaza la un moment dat in viata. Exista multi factori care determina aparitia stresului asupra organismului -presiuni externe, cum ar fi responsabilitatile de serviciu sau de familie si influentele interne – alimentatia si functionarea sistemelor digestive, imune si nervoase.
Vestea buna este ca exista o multime de schimbari simple ale stilului de viata, pe care oamenii le pot face pentru a-si gestiona nivelul de stres.
Cum poate ajuta dieta ameliorarea stresului?
Mancarea unei diete echilibrate si sanatoase este esentiala pentru a ajuta organismele sa gestioneze schimbarile fiziologice cauzate de stres. O parte importanta a oricarui raspuns la stres include, identificarea si reducerea cauzelor stresului.
Functia suprarenala este influentata in mod semnificativ de nivelurile de zahar din sange, de aceea o mare parte din sfaturile alimentare de mai jos vizeaza stabilizarea nivelului de zahar in sange.
Alegerea unor alimente integrale, naturale si consumul a cel putin cinci portii de legume pe zi.
Inceperea zilei cu un mic dejun echilibrat. De evitat cerealele zaharoase, produsele de patiserie si prea multa cofeina.
Consumarea proteinei – cand este stres cronic, corpul are o cerere crescuta de proteine. Necesarul de proteine este estimat la 0,7-1,8 g pe kg greutate corporala zilnic.
Alegerea de carne slaba, pui, peste, oua, fasole, linte, nuci si seminte in fiecare masa. Proteina ajuta la incetinirea eliberarii zaharului in fluxul de sange.
Respectarea meselor – a se manca regulat, luand gustari sanatoase, dupa cum este necesar. Mesele mici, obisnuite, vor ajuta la mentinerea nivelului de energie si a starii de spirit, reducand in acelasi timp oboseala si iritabilitatea.
De evitat alimentele extrem de rafinate, cum ar fi painea alba, pastele, ciocolata, biscuitii, dulciurile sau alimentele cu zaharuri adaugate. Zaharurile ascunse sunt, de asemenea, in multe cereale, paine, conserve si alimente procesate sau ambalate.
Inlocuirea alimentelor procesate cu alimentele neprocesate, cum ar fi painea bruna, orez, ovaz si secara. De retinut ca excesul de alcool poate provoca dezechilibrul nivelului glicemiei.