Problemele de ordin fizic si psihic la persoanele varstnice devin din ce in ce mai acute din cauza singuratatii. Ei percep singuratatea ca pe o izolare de persoanele semnificative din viata lor, precum copiii, pretenii sau familia extinsa. Pentru cei tineri, desi sentimentul de singuratate apare uneori, este temporar si mai usor de gestionat, insa la persoanele in varsta aceasta stare se cronicizeaza odata cu trecerea timpului.
Numeroase studii arata legatura dintre singuratate si dezvoltarea unor probleme de sanatate. Alaturi de depresie si alte probleme psihologice, singuratatea cronica poate duce la probleme de somn, hipertensiune arteriala, un sistem imunitar deficitar. Problemele asociate singuratatii cresc de multe ori odata cu trecerea timpului din cauza problemelor de sanatate naturale care vin odata cu varsta. De aici si dificultatea de a ramane activ din punct de vedere social. Pierderea acestui tip de sprijin social poate avea un impact devastator asupra capacitatii batranilor de a face fata stresului.
Impreuna cu provocarile care vin odata cu inaintarea in varsta, exista, de asemenea, si strategii eficiente de adaptare care pot ajuta la protejarea varstnicilor de cadere. Conform teoriei motivationale propuse de Jutta Hechausen, oamenii pot face fata schimbarilor varstei prin angajarea in diverse activitati care sa le valorizeze potentialul, sa-i faca utili, asa cum au fost inaintea varstei de pensionare, sa aiba un sentiment de control asupra vietii.
Noul azil de batrani din Bucuresti, Camin pentru bunici, este locul ideal unde un varstnic sau bolnav isi poate petrece timpul. Obiectivul general al acestui centru de ingrijire batrani este sa-i faca pe adultii singuri si bolnavi sa se simta respectati, valorizati, utili, functionabili. O batranete cu demnitate este ceea ce merita oricine! Accesati camin-pentru-bunici.ro pentru a afla detalii despre cazare, preturi, activitati.