Una dintre cele mai importante afectiuni care se manifesta la femeile tinere este sindromul ovarelor polichistice. Aceasta boala este de natura endocrina si apare ca urmare a unui dezechilibru hormonal la nivelul ovarelor, determinand instalarea infertilitatii, afectiunilor cardiace si chiar diabetului. Sindromul ovarelor polichistice apare ca o predispozitie genetica sau din cauza insulinei in exces produsa de pancreas, care creste nivelul productiei de androgeni, hormonii care afecteaza ovulatia.
Simptome si metode de tratament pentru sindromul ovarelor polichistice
Simptomele care apar initial in cazul femeilor care sufera de acest sindrom sunt blande, chiar insesizabile, insa ele se accentueaza in timp. Femeile care sufera de acest sindrom pot avea acnee, se pot ingrasa intr-un timp scurt, pot avea pilozitate excesiva pe corp si pe fata, dar si un par fragil. De asemenea, ciclul menstrual este neregulat si sangerarile abundente, in timpul menstruatiei pacientele simtind dureri puternice.
Sindromul ovarelor polichistice poate determina probleme de fertilitate si instalarea depresiei. Pentru a diagnostica aceasta afectiune, este necesara o vizita la medicul ginecolog, pentru un examen si o ecografie transvaginala. Se pot efectua si analize de sange in acest sens. Acest sindrom nu poate fi tratat, dar simptomele pot fi tinute sub control, in vederea reglarii ciclului menstrual, a prevenirii si tratarii infertilitatii, a acneei si a pilozitatii.
Este necesara schimbarea stilului de viata si urmarea unui tratament cu pilule contraceptive sau terapie pe baza de hormoni. Se recomanda o dieta bogata in legume, fructe, nuci si cereale integrale. Este important de retinut ca acest sindrom poate duce la aparitia diabetului de tip 2, la o tensiune arteriala crescuta, la apnee in somn, la depresie si anxietate, la infertilitate si chiar la diabet gestational.
Parul crescut in exces pe fata si pe corp trebuie epilat prin smulgere cu ceara, cu aparat de smuls, sau prin tratamente cu laser. De regula, terapia hormonala da rezultate in cazul pilozitatii excesive, insa numai in timp. Femeile care sufera de aceasta afectiune trebuie sa isi tina sub control simptomele si sa aiba un stil de viata sanatos, o dieta sanatoasa, un program de exercitii regulat si sa respecte indrumarile si tratamentele prescrise de medic.