Fracturile de sold la varstnici sunt comune. De fapt, pentru fiecare 10 fracturi de sold, aproximativ 9 apar la persoanele cu varsta peste 60 de ani. Persoanele varstnice prezinta un risc ridicat de cadere, ceea ce poate duce la fracturi de sold. Caderea se intampla pentru ca batranii isi pierd coordonarea, au dificultati in a vedea bine, echilibrul le joaca feste si odata cu trecerea anilor devin mai slabi si predispusi fracturilor.
Factorii de risc pentru ruptura de sold sunt numerosi, inclusiv:
-
Osteoporoza – acea boala care face ca oasele sa devina mai slabe si susceptibile fracturilor. Cele mai multe persoane care sufera de aceasta boala sunt femei.
-
Genul – femeile pierd densitatea osoasa mai repede decat barbatii din cauza scaderii nivelului de estrogen dupa menopauza.
-
Ereditatea – persoanele mici de statura, cu o structura subtire, caucazieni si asiatici, au un risc crescut de cazaturi.
-
Nutritia – alimentatia slaba din copilarie creste riscul fracturilor de sold. Tulburarile alimentare cum ar fi anorexia sau bulimia, de asemenea, lezeaza oasele.
-
Viciile – tutunul si consumul de alcool pot duce la pierderea densitatii osoase.
-
Medicamentele – desi rezolva o problema, pot cauza multe altele, mai ales in cazul tratamentelor pe termen lung.
-
Mediul – covoarele si cablurile din casa sunt periculoase, precum si lipsa balustradelor la scari, a mobilierului stabil si a iluminatului optim.
-
Conditiile medicale – afectiuni endocrine, tulburarile gastrointestinale, reumatoide sau a sistemului nervos, pot creste riscul de cadere si fracturare a soldului.
Cel mai adesea, un individ stie imediat ca si-a rupt soldul. Durerea severa este resimtita in zona soldului sau a coloanei, iar persoana nu poate merge. Alte simptome includ rigiditate, contuzii sau inflamatii in zona soldului. Piciorul de pe partea afectata poate sa para mai scurt decat celalalt sau sa se intoarca spre exterior.
Intrucat fractura de sold la varstnici le poate pune viata in pericol, investigatia medicala este indispensabila. Interventia pentru fixarea fracturii se face, de obicei, in primele 24 de ore, in urma unei radiografii sau RMN care va afisa tipul de fractura.
www.magazinulortopedic.ro | Dispozitive ortopedice de mers, pentru baie, si produse antiescare
Recuperarea ar putea fi mai grea sau mai usoara, in functie de fiecare persoana in parte, insa din casa nu ar trebui sa lipseasca o saltea antiescare si un scaun wc de camera. Alte lucruri utile in aceasta perioada le puteti comanda online, accesand www.magazinulortopedic.ro!