Tehnologia a reusit sa schimbe complet aproape fiecare aspect al societatii noastre in ultimele cateva decenii, de la modul in care lucram la modul in care socializam. Una dintre diferentele vizibile de la aparitia tehnologiei in viata noastra este schimbarea modului in care copiii se joaca si interactioneaza intre ei. Desi tehnologia ofera si numeroase beneficii pentru invatare, ea poate avea si cateva efecte negative asupra dezvoltarii copilului.
Una dintre schimbari este ca cei mici nu mai prefera sa desfasoare exercitii fizice la fel ca in trecut.
Acest lucru este cauzat de faptul ca tehnologia, cum ar fi calculatoarele, smartphone-urile si televiziunea incurajeaza sedentarismul, astfel ca atunci cand ajung acasa de la scoala prefera sa foloseasca un device, in loc sa iasa afara pentru a se juca cu alti copii. Rata obezitatii a crescut drastic in ultimele decenii. In multe scoli, parintii au facut demersuri in acest scop, prin promovarea exercitiilor fizice. In plus fata de lipsa de efort fizic, multi dintre copii nu petrec destul timp in aer liber, alegand tehnologia pentru divertisment. Timpul petrecut in aer liber le-ar putea aduce foarte multe beneficii la nivelul organismului- cum ar fi expunerea la lumina soarelui, care alimenteaza corpul cu vitamina D. Acest lucru ajuta la lupta impotriva bacteriilor si la sanatatea pielii. Cercetarile arata ca ecranele dispozitivelor, precum tabletele sau telefoanele, emit o lumina albastra care poate provoca dureri de cap si ochi iritati, dar si probleme cu somnul.
Tehnologia are, de asemenea, un impact profund asupra modului in care gandesc si simt copiii. Deoarece tehnologia este plina de stimuli si de multe ori necesita atentie la multe lucruri in acelasi timp, copiii care joaca multe jocuri video sau isi petrec cea mai mare parte a timpului online tind sa aiba o capacitate de concentrare mai scazuta, decat copiii care folosesc tehnologia controlat. De asemenea, poate afecta felul in care copiii proceseaza informatiile – atunci cand copiii sunt expusi mare parte din zi la tehnologie, tind sa gandeasca superficial si nu dezvolta abilitatea de a gandi dincolo de limite sau de a fi creativi atunci cand invata lucruri noi.