Deficitul de vitamina B12 poate aparea in special la veganii care nu iau suplimente sau din cauza unei tulburari de absorbtie. Deficitul sever de vitamina B12 poate duce la afectarea nervilor, furnicaturi sau pierderea senzatiei la nivelul mainilor si picioarelor, slabiciune musculara, pierderea reflexelor, dificultati motorii, confuzie si dementa.
Diagnosticul deficitului de vitamina B12 se bazeaza pe analize de sange. Luand suplimente de vitamina B12 in doze mari, simptomele anemiei tind sa dispara.
Vitamina B12 (cobalamina), impreuna cu folatul, sunt necesare pentru formarea si maturarea celulelor rosii din sange, precum si pentru sinteza ADN-ului (acidul dezoxiribonucleic), care este materialul genetic al celulelor. Vitamina B12 este necesara si pentru functia nervilor.
Sursele bune de vitamina B12 includ carnea (in principal carne de vita, porc, ficat si alte tipuri de organe), oua, cereale fortificate, lapte, scoici, stridii, somon si ton.
Spre deosebire de majoritatea celorlalte vitamine, vitamina B12 este stocata in cantitati mari, in principal in ficat, pana cand organismul are nevoie de ea. Daca oamenii inceteaza sa mai ia aceasta vitamina, rezervele organismului dureaza de obicei 3 pana la 5 ani inainte de a se epuiza.
Dozele mari de vitamina B12 nu sunt un panaceu, dar in caz contrar, vitamina nu pare a fi toxica. Prin urmare, consumul de cantitati excesive de vitamina B12 nu este o problema.
Vitamina B12 se gaseste in alimentele de origine animala. In mod normal, vitamina B12 este usor absorbita in ultima portiune a intestinului subtire (ileus), ducand la intestinul gros. Cu toate acestea, pentru a fi absorbita, vitamina trebuie legata de factorul intrinsec, o proteina produsa in stomac. In absenta factorului intrinsec, vitamina B12 progreseaza in intestin si este excretata in scaun.
Deoarece vitamina B12 este necesara pentru formarea celulelor sanguine mature, o deficienta a acestei vitamine poate duce la anemie. Anemia se caracterizeaza prin celule rosii din sange (macrocite) anormal de mari si celule albe din sange anormale.
Poate dura 3 pana la 5 ani pentru ca anemia sa se dezvolte dupa aparitia deficitului, deoarece cantitati mari de vitamina B12 sunt stocate in ficat. Deficitul de vitamina B12 poate duce la afectarea nervilor (neuropatie) chiar si in absenta anemiei.