Una din cele mai des intalnite afectiuni dentare “ascunse” este bruxismul. Scrasnirea dintilor, cum este numita popular, reprezinta un gest foarte daunator pentru pacientii care uneori nici nu sunt constienti ca sufera de o asemenea afectiune. Majoritatea pacientilor isi scrasnesc dintii din cand in cand, dar acest gest nu poate fi numit bruxism, fiind un gest voluntar.
Bruxismul este un gest involuntar, facut atat in somn, cat si in stare de trezie si care, cu ajutorul unui dentist din Drumul Taberei, cum sunt cei de la Plaza Dent, poate fi diagnosticat in mod corespunzator. Unii pacienti ajung chiar sa isi deterioreze dantura si sa sufere de alte complicatii ale sanatatii orale din cauza scrasnirii exagerate a dintlor.
Cum se manifesta bruxismul?
Bruxismul este o afectiune pentru care exista diferite optiuni de tratamente stomatologice si modalitati rapide de diagnosticare. Bruxismul apare de cele mai multe ori in somn, de aceea pacientii nu sunt de multe ori constienti ca sufera de aceasta afectiune pana cand nu incep ei insisi sa simta dureri la nivelul dintilor, sa li se spuna de catre parteneri sau copii ca acestia fac sunete deranjante in somn si pana cand nu incep sa observe ca dintii sunt aplatizati, ciobiti, tociti sau fracturati.
Bruxismul poate sa duca la distrugerea smaltului dentar, lucru care va determina aparitia durerii si cresterea sensibilitatii dentare. Principalele cauze si factori de risc ai bruxismului includ diferite emotii precum stress, furie, anxietate, frustrare sau tensiune, dar si varsta. Copiii sunt cei mai expusi la aceasta afectiune, iar consumul de medicamente si substante la adulti reprezinta un factor principal al aparitiei bruxismului.
Dentist din Drumul Taberei | Tratamente stomatologice | PlazaDent.ro
Optiuni de tratament ale bruxismului
Cele mai importante optiuni de tratament pe care reprezentantii clinicii PlazaDent.ro le propun pacientilor care sufera de bruxism sunt:
- purtarea unei gutiere mai ales pe timp de noapte, care trebuie aplicata in md corespunzator, inainte de culcare, dupa un periaj dentar corespunzator;
- gestionarea stressului si a anxietatii;
- medicamente miorelaxante, antidepresive, anxiolitice;
- purtarea unui aparat dentar;
- adoptarea unor modificari importante ale stilului de viata, eliminandu-se alcoolul si alimentele sau bauturile ce contin cafeina.