Indiferent daca este un antiinflamator natural sau chimic, un antiinflamator este o substanta destinata combaterii inflamatiei.
Medicamentele antiinflamatoare chimice sunt impartite in corticosteroizi si medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). Pe langa efectele secundare semnificative (dureri de cap, ameteli, greata, alergii), acestea au o actiune simptomatica si nu curativa: cu alte cuvinte, actioneaza asupra simptomului si nu asupra cauzei.
Lavanda, ideala pentru otita
Utilizata sub forma de ulei esential, lavanda are multe proprietati. Este antispastica, relaxant muscular, vindecatoare pentru piele si evident antiinflamatoare. Este ideala si in cazul tulburarilor ORL, a caror inflamatie este cauzata de o otita.
Uz si la copiii peste 6 ani: se dilueaza 1 picatura de ulei esential de lavanda in 4 picaturi de ulei vegetal si se aplica in jurul urechii, de 3 pana la 4 ori pe zi timp de 5 zile. Daca simptomele persista sau se agraveaza, trebuie consultat medicul.
Busuiocul, un antiinflamator digestiv
Busuiocul are frunze si varfuri inflorite ale caror substante fac posibila blocarea sau incetinirea activitatii mediatorilor inflamatiei. Uleiul esential de busuioc este indicat in special in cazurile de gastrita.
- Utilizare cutanata: 1 picatura de ulei esential de busuioc in 4 picaturi de ulei vegetal. Se maseaza stomacul dupa fiecare masa.
- Utilizare orala: 1 picatura de ulei esential de busuioc pur sub limba dupa fiecare masa.
- De evitat: daca se iau anticoagulante, la copiii cu varsta sub 6 ani si la femeile insarcinate.
Coacazele negre, un aliat impotriva osteoartritei
Frunzele de coacaze negre contin antioxidanti numiti flavonoizi. Sunt antiinflamatoare naturale puternice. Sunt un superaliment capabil sa amelioreze reumatismul, cum ar fi artrita si osteoartrita. Acest fruct este indicat in special ca tratament de baza, uneori in combinatie cu coada calului (Equisetum arvense). Boabele de coacaze negre au, de asemenea, avantajul ca sunt sarace in calorii (contine 53 de calorii la 100g de fructe) si bogate in vitaminele C si E.
- Se poate bea si suc sau decoct (frunze si fructe de padure): 1 pahar mic de 2 pana la 3 ori pe zi.
- Musetel, ca picaturi oftalmice impotriva conjunctivitei
- Musetelul calmeaza problemele pielii, cum ar fi iritatii minore ale pielii, psoriazis sau eczeme.
- Sub forma de picaturi pentru ochi – pentru a trata inflamatia ochilor precum conjunctivita. De asemenea, amelioreaza inflamatia pleoapelor.