Rezectia apicala este un act chirurgical efectuat pe apex, varful radacinii dintelui. Ca orice organ din corp, dintii au o functie specifica si joaca un rol important in sistemul digestiv. Acesta este motivul pentru care stomatologul foloseste multe proceduri pentru a mentine dintii naturali in stare buna.
Din ignoranta sau neglijenta, exista persoane care nu au intotdeauna grija de dintii lor. Omit sau amana timpul pentru a face un control regulat si merg la stomatolog doar in caz de durere. De asemenea, ei nu stiu ca in timp, radacina, aceasta parte invizibila a dintelui, poate avea de suferit.
Cand este recomandata rezectia?
- Cand apare o infectie in urma instalarii unei proteze fixe – aceasta este imposibil de demontat pentru a putea continua tratamentul conventional.
- Formarea unei tumori mici de natura inflamatorie, un granulom, care este cauzat de bacterii.
- O infectie a dintelui si a radacinii care nu a putut fi rezolvata cu un tratament nechirurgical.
- Formarea chisturilor apicale sau a chisturilor apico-dentare la nivelul apexului.
Care este scopul rezectiei apicale?
Un granulom poate exista de ani buni si cel mai adesea acesta nu prezinta simptome particulare la un pacient. Este detectabil doar atunci cand organismul are un sistem imunitar slabit si prin radiografie. Chistul, cu dimensiuni reduse, este cel mai adesea semnul unei infectii cronice la nivelul dintelui.
Daca nu este deja cauza unui abces, poate promova formarea acestuia. Interventia chirurgicala este singura modalitate de a preveni cresterea in dimensiuni si de a provoca posibile complicatii, cum ar fi sinuzita maxilara. Intr-adevar, un focar infectios cronic care s-ar putea raspandi pe termen mai mult sau mai putin lung este daunator organismului si este contraindicat in special la persoanele cu proteze, cum ar fi cele ale soldului sau ale valvelor cardiace.
Asadar, scopul rezectiei apicale va fi extragerea tesuturilor infectate, taierea partilor apexului afectat de infectie. Prin urmare, dintele afectat care nu este extras va fi pastrat. Insa, daca in ciuda indepartarii, chistul sau granulomul vor reaparea si infectia dentara persista este de preferat extragerea dintelui.