Foarte multe persoane se confrunta cu un ten tern, piele deshidratata, care da senzatia ca strange. Desi este un efect obisnuit al temperaturilor scazute, specifice iernii, exista si alti factori care determina aparitia acestor probleme ale tenului.
Poluarea aerului, razele UV, particulele fine, fumul de tigara, toate aceste sunt factori zilnici care afecteaza sanatatea si stralucirea pielii. In plus, acestea depun pe piele substante invizibile, dar toxice, numite xenobiotice. Aceste substante ajung in cele din urma in organism si in piele.
Ce sunt xenobioticele?
Xenobioticele, termen ce provine din limba greaca – xeno inseamna „strain” si bio „viata” – sunt substante prezente intr-un organism viu, dar care ii sunt straine. Aceste substante nu sunt produse de organismul respectiv sau nu fac parte din dieta sa naturala.
Molecule chimice poluante sunt, in general, astfel de xenobiotice care au adesea un efect nociv asupra organismului. Stilurile de viata actual al oamenilor ii expun din ce in ce mai mult la aceste substante invizibile, dar toxice.
Enzime, precum bifenilii policlorurati sau dioxina, pot crea reactii inflamatorii, unul dintre cele mai importante organe care afectate de aceste molecule externe este pielea, al carei rolul este acela de bariera naturala impotriva factorilor externi.
Pe masura ce este solicitata si provocata, pielea devine fragila si calitatile sale de permeabilitate si impermeabilitate scad. Acest lucru se manifesta prin disconfort – strangere, furnicaturi, supraincalzire – si semne externe vizibile, cum sunt imperfectiunile, roseata, zone uscate, ten tern, riduri fine.
Ce masuri se pot lua impotriva xenobioticelor?
O alimentatie sanatoasa si echilibrata, care face parte dintr-un stil de viata sanatos, este una dintre principalele modalitati prin care oamenii pot combate efectele pe care le au xenobioticele asupra organismului uman.
De asemenea, trebuie folosite produse cosmetice potrivite tipului de ten si nevoilor pe care acesta le are. Acestea trebuie sa aiba o componzitie speciala, care sa intareasca bariera pielii, limitand in acelasi timp stresul oxidativ indus de xenobiotice.
Un astfel de produs cosmetic este, de exemplu, apa termala, ale carei proprietati calmante si hidratante sunt esentiale pentru protejarea pielii slabite. Datorita compozitiei sale de oligoelemente care stimuleaza enzimele antioxidante naturale, ADN-ul si membranele celulelor epidermei sunt apoi pastrate, iar pielea este proteja