În zilele noastre, aproape că nu mai există telefon fără cameră foto. Practic, oriunde mergi, porți o cameră foto cu tine. Acest fapt este comod și foarte convenabil. Există, însă, momente când camera foto încorporată în telefonul mobil își atinge limitele? Și dacă da – o cameră foto compactă poate mai bine?
Da, poate mai bine. În primul rând, pentru că…numai asta știe să facă: să capteze imagini, fie ele statice sau filme. Smartphone-ul, pe de altă parte, trebuie să facă o mulțime de alte lucruri. De aceea, ca orice produs multifuncțional, se va achita de toate onorabil, însă niciodată la fel de bine precum un gadget dedicat.
Camerele compacte
Camera compactă știe să zoom-eze optic, adică să apropie obiectele din depărtare fără a vă deplasa, fără a altera semnificativ imaginea finală. Și smartphone-ul știe să facă zoom, însă doar digital, ceea ce echivalează cu pierderea puternică a calității fotografiei. De aceea, pentru a capta obiectele din depărtare, trebuie să vă apropiați fizic de ele.
În plus, senzorul de pe camerele foto este mai mare decât cel de pe telefoane. De aceea, imaginile suferă mai puțin, fiind mai clare, lipsite de zgomot, în special în condiții de lumină scăzută. Flash-ul încorporat într-o cameră foto este, evident, mai puternic, ceea ce reprezintă încă un plus la fotografia de interior, sau în situația în care subiectul se mișcă rapid. Atunci, camera dedicată poate îngheța complet mișcarea, spre deosebire de telefon, care poate scoate o fotografie ”fugită”.
Mai este un aspect care înclină balanța în favoarea camerei: autonomia. A filma și a fotografia într-o excursie înseamnă a stresa peste măsură bateria telefonului, care trebuie să susțină, pe lângă cameră, și rețeaua și alte aplicații. Sigur, inconvenientul se poate remedia ușor, cu ajutorul unui acumulator extern, însă ați pierde calitatea oferită de camera foto.
Și atunci, când trimfă smartphone-ul? Evident, când nu aveți o cameră dedicată la îndemână. Telefonul e oricând ”la purtător”, deci este permanent gata de fotografiat. Apoi, când vreți să prelucrați imediat fotografiile, sau când vreți să le urcați pe rețelele de socializare. În final, când nu vreți să vă mai complicați cu tot felul de gadgeturi, telefonul devine camera foto ideală!