Fructele de mare ar trebui sa fie des consumate, deoarece sunt pline de beneficii – sunt sarace in calorii dar bogate in proteine si minerale. Asadar, cu exceptia cazului in care exista o contraindicatie medicala, acestea ar trebui consumate fara moderatie.
Continutul lor de calorii este, de asemenea, un avantaj semnificativ. Fructele de mare contin foarte putine grasimi si nu contin zahar. Prin urmare, acestea au un continut scazut de calorii. Asadar, daca oamenii vor sa manance 10 stridii, nu ar trebui sa fie impresionati de cantitate, deoarece 10 pana la 15 stridii reprezinta doar 100g de carne.
- Proteine si minerale
Fructele de mare sunt, de asemenea, bogate in proteine, substante nutritive esentiale pentru tesutul muscular si functia sanatoasa a organelor. Acestea ofera un efect de satietate si previn gustarea toata ziua.
Ele sunt, de asemenea, foarte generoase in micronutrienti (fier, fosfor, seleniu, fluor, cupru, zinc) si in special in minerale (magneziu, sodiu, calciu, iod). De exemplu, midiile si stridiile au de 2 ori mai mult fier decat carnea rosie.
Iodul – mult mai prezent in stridii – participa la buna functionare a tiroidei, care are constant nevoie de el. De asemenea, joaca un rol in functionarea sistemului nervos.
In plus, fructele de mare sunt bogate in omega-3, cum ar fi pestele gras, cum ar fi somonul, sardinele sau macroul. Acestea sunt grasimi bune care protejeaza impotriva bolilor cardiovasculare dar sunt benefice si pentru creier.
Insa, specialistii recomanda prudenta atunci cand se prepara termic fructele de mare, deoarece sunt extrem de perisabile si supuse contaminarii cu bacterii. Asadar, daca acestea sunt achizitionate de la supermarket, trebuie sa fie vii sau culese in urma cu cel mult 2 zile.
Fructele de mare pot fi congelate – este o metoda buna de a le conserva si de a evita alimente contaminate.
Daca se tin la rece temperatura trebuie sa fie cuprinsa intre 0 si 5 grade Celsius. Chiar si in aceste conditii, fructele de mare trebuie consumate in maximum 5 zile.