Este dieta fara gluten cu adevarat eficienta pentru bolile inflamatorii intestinale? Imbunatateste tulburarile articulare si abilitatile cognitive? Reduce intr-adevar alergiile? Multi oameni declara ca se simt mai bine oprind glutenul, chiar daca nu au boala celiaca. Iata insa care este raspunsul specialistilor:
- Este dieta fara gluten mai digerabila?
Este posibil. Proteinele din gluten sunt bogate in prolina, un aminoacid care le face mai putin digerabile decat altele enzime din tractul digestiv. Drept urmare, digestia glutenului lasa fragmente mici. La pacientii celiaci si la cei alergici la grau, unele dintre aceste fragmente pot fi recunoscute de sistemul imunitar si le pot declansa boala.
In absenta markerilor caracteristici precum boala celiaca sau alergia la grau, numai excluderea glutenului poate determina daca dificultatile digestive sunt legate de ingestia sa. Insa nu cu certitudine.
- Reduce boala inflamatorie a intestinului?
Nu, cu exceptia bolii celiace. Doar la pacientii celiaci ingestia de gluten provoaca o reactie inflamatorie, usor de detectat de markerii de sange. Acest lucru dauneaza peretelui intestinal si distruge vilozitatile: aceasta necesita eliminarea totala a alimentelor care il contin. Pentru alte boli inflamatorii intestinale sau sindromul intestinului iritabil, glutenul nu este implicat si nu agraveaza inflamatia.
- Se reduc alergiile?
Nu. Cu exceptia alergiei la grau si a bolii celiace in care ingestia de gluten are ca rezultat o reactie inadecvata a apararii imune a organismului, glutenul nu genereaza reactii alergice. Aici, imbunatatirea descrisa de unii poate fi indirecta. Cand alimentele se digera mai bine, oamenii sunt mai putin stresati, ceea ce poate reduce reactiile alergice. Nu trebuie exclusa relatia dintre creier si tractul digestiv.
- Dieta fara gluten are un impact pozitiv asupra dispozitiei si abilitatilor cognitive?
Aparent, in unele. Au fost prezentate mai multe ipoteze: efectul placebo, relatia dintre intestine si creier, compozitia microbiotei. Un numar tot mai mare de date arata ca poate influenta comportamentul si sensibilitatea la stres. Consumul de gluten poate modula compozitia florei intestinale. Cu toate acestea, nimic nu este demonstrat.