A treia cauză a mortalității în lume, AVC-ul, reprezintă o traumă majoră a organismului care, în cazul fericit când nu se soldează cu deces imediat, provoacă sechele greu de recuperat, chiar invaliditate pe viață. Sunt două tipuri de afecțiuni cerebrale: blocajul vaselor sangvine cerebrale (accident vascular cerebral ischemic) și spargerea unui vas de sânge care irigă creierul (accident vascular cerebral hemoragic).
De obicei, un astfel de eveniment este anunțat de o serie de afecțiuni și sensibilități, cu grade diverse de instalare: dureri de cap prelungite, migrene insuportabile, o stare de epuizare inexplicabilă, vedere dublă sau în ceață, Există totuși, odată cu declanșarea AVC-ului, un scurt interval în care se poate interveni și chiar se pot salva vieți, dacă sunt recunoscute semnele care îi însoțesc debutul. Dacă vă aflați în preajma unui om care prezintă următoarele simptome, nu întârziați să chemați de urgență ambulanța.
Memorarea și aplicarea algoritmului FBVT (preluat după FAST – face – arm- speech- time, grila de simptome clasice identificată de Asociația Americană de Accidente Vascular – Cerebrale) poate salva viața unui om.
F- urmăriți cu atenție expresia facială; dacă observați că mușchii sunt lăsați, că persoana are un zâmbet sau o grimasă nefirească, o hemipareză (ochiul sau colțul gurii tras în jos), acestea sunt semne ale unor afectări neurologice;
B- braț; unul dintre brațe poate fi afectat, poate prezenta urme de slăbiciune, persoana nu își poate folosi sau ridica brațul;
V- vorbirea este afectată, persoana are dificultăți de articulare a anumitor sunete sau cuvinte, nu pronunță corect, dă semne de incoerență, dificultăți de concentrare și de exprimare, ezitări în formularea ideilor, dă senzația de confuzie și rătăcire;
T- timpul sau viteza de reacție la simptome. Cu cât se intervine mai repede, cu atât șansele de recuperare și de prevenire a unui sfârșit tragic cresc exponențial.
Dacă sunteți din București, puteți scurta timpul de așteptare al unei ambulanțe de la un spital de stat, apelând, în schimb, la serviciul prompt pentru transport medical pacienti Bucuresti, pus la dispoziție de Ambulanta privata pentru urgente, ale cărei date de contact le puteți prelua de pe pagina www.ambuserv.ro.